Wat zijn alt-teksten en hoe schrijf je ze?

Als je een website beheert, dan ben je waarschijnlijk bekend met termen als SEO en het belang van het optimaliseren van je content. Een aspect van SEO waar niet iedereen direct aan denkt, maar zeker niet over het hoofd mag worden gezien, is het gebruik van alt-teksten. In deze blog gaan we dieper in op wat alt-teksten zijn en hoe je ze effectief kunt gebruiken om de SEO van je website te verbeteren.

Wat zijn Alt-teksten?

Alt-teksten, ook wel alternatieve tekst of alt-attributen genoemd, zijn korte beschrijvingen die aan afbeeldingen worden toegevoegd. Deze teksten dienen als vervanging wanneer de afbeelding niet kan worden weergegeven. Dit kan gebeuren als een bezoeker de afbeeldingen heeft uitgeschakeld in zijn browser, als de afbeelding niet kan worden geladen, of als iemand gebruikmaakt van een screenreader vanwege visuele beperkingen.

Het doel van alt-teksten is tweeledig: ten eerste bieden ze context aan bezoekers die de afbeeldingen niet kunnen zien, en ten tweede spelen ze een cruciale rol in de SEO van je website.

Alt-tekst wat is het en hoe schrijf je ze?

Waarom zijn Alt-teksten belangrijk voor SEO?

Zoekmachines begrijpen de inhoud van afbeeldingen niet zoals mensen dat doen. Ze vertrouwen op tekstuele informatie om de relevantie van een pagina te beoordelen. Alt-teksten stellen zoekmachines in staat om de inhoud van afbeeldingen te begrijpen en deze mee te nemen in de indexering en rangschikking van zoekresultaten.

Een goede alt-tekst is een kans om relevante zoekwoorden toe te voegen aan je pagina. Dit helpt niet alleen zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat, maar verbetert ook de vindbaarheid van je website voor gebruikers die specifiek op zoek zijn naar inhoud gerelateerd aan die zoekwoorden.

Hoe schrijf je een Effectieve Alt-tekst?

  1. Wees Beschrijvend en Concreet: Alt-teksten moeten kort en to the point zijn, maar toch voldoende informatie bevatten om de betekenis van de afbeelding over te brengen. Gebruik concrete woorden die de inhoud nauwkeurig beschrijven.
  2. Voeg Relevante Zoekwoorden Toe: Identificeer relevante zoekwoorden die verband houden met de inhoud van je afbeelding en verwerk deze op natuurlijke wijze in je alt-tekst. Vermijd overdrijven en zorg ervoor dat de tekst nog steeds leesbaar en zinvol is.
  3. Houd het Relevant: Zorg ervoor dat de alt-tekst relevant is voor de context van de pagina. Vermijd generieke teksten die weinig toevoegen aan de beschrijving van de afbeelding.
  4. Gebruik Synoniemen: Als je belangrijke zoekwoorden al in de omringende tekst hebt gebruikt, overweeg dan om in de alt-tekst synoniemen te gebruiken. Dit voorkomt overmatig gebruik van dezelfde zoektermen.
  5. Vermijd Keyword Stuffing: Hoewel het toevoegen van zoekwoorden belangrijk is, moet je oppassen voor keyword stuffing. Overmatig gebruik van zoekwoorden kan als spam worden beschouwd en kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Conclusie: Optimaliseer je Alt-teksten voor Betere SEO Resultaten

Het schrijven van effectieve alt-teksten is een kleine, maar krachtige stap in het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Door relevante en goed geschreven alt-teksten toe te voegen aan je afbeeldingen, verbeter je niet alleen de toegankelijkheid van je site voor alle gebruikers, maar vergroot je ook de kans om hoger te scoren in zoekresultaten. Vergeet niet dat een goed uitgevoerde SEO-strategie rekening houdt met alle aspecten van je website, inclusief de ogenschijnlijk eenvoudige alt-teksten.

Scroll naar boven